Fermentace dříve sloužila především k uchovávání potravy. Dnes je to klíč k silné imunitě a zdravému trávení. V našem jídelníčku by fermentované potraviny rozhodně neměly chybět. Co je fermentace? Je to biologický proces, během kterého mikroorganismy (bakterie, kvasinky, plísně), mění cukry či škroby na jiné látky. Nejčastěji na plyny, alkohol nebo kyseliny. Proces prodlužuje trvanlivost potravin a také mění jejich chuť i texturu. Fermentace je více typů. Nejznámější typy jsou ale mléčné kvašení, alkoholové kvašení a octové kvašení.
Proč jsou pro nás fermentované potraviny tak zdravé?
- Trávení – fermentované potraviny obsahují probiotika která obnovují střevní rovnováhu. A zdravé střevo je základ pro celkové zdraví.
- Imunita – věděli jste, že až 70 % imunitního systému je v našich střevech? Proto nám fermentované potraviny pomáhají i k lepší imunitě.
- Vstřebávání živin – ve fermentovaných potravinách jsou některé důležité živiny lépe vstřebatelné pro naše tělo.
Fermentované potraviny jsou tedy opravdu zdravé. Ale ne každý ví, jaké fermentované potraviny jsou běžně dostupné a které můžete zařadit do vašeho jídelníčku. Možná už fermentované potraviny dávno jíte a ani o tom nevíte. Jedním z nejnovějších trendů v oblasti fermentovaných potravin je kombucha. Kombucha je fermentovaný čajový nápoj, který je osvěžující a má probiotické účinky. Má širokou varianci příchutí. V balíčku kombucha mix můžete ochutnat náhodné příchutě, které vám jistě zachutnají, a ještě uděláte něco pro své zdraví. Další super fermentovanou potravinou je kimchi. To jde trochu hůře sehnat ale dnes je již dostupné i u nás. Nebo si ho můžete vyrobit sami doma. Je to pikantní fermentovaná zelenina, která se dochucuje ve stylu Asie. A nezapomínejme na kefír. Mléčnou klasiku, kterou každý z nás nejspíš někdy ochutnal. Kefír je fermentovaný mléčný nápoj, který je plný probiotik. A bude se vám po něm velmi dobře trávit.