Přístroj, který indikuje množství lepku v jídle

Nyní však diskrétní nový přístroj, dostatečně malý, aby se vešel do kapsy nebo kabelky, by mohl způsobit snadnější a bezpečnější gastronomický zážitek pro lidi citlivé na gluten. Toto zařízení, nazvané Nima, dokáže zjistit přítomnost lepku, glutenu a výsledek poskytnout během několika minut. Pro strávníky s touto alergií je poměrně stresující si v obyčejné restauraci objednat, s touto novinkou se jim však otevře sociální prostředí. Ne v každé zemi totiž je povinnost mít v jídelním lístku napsané alergeny.
 krájené pečivo
Zařízení Nima funguje tak, že do kapsle na jedno použití umístí malý kus jídla, otočí se víčkem a kapsle se vloží do hlavní snímače jednotky Nima. Během 2 až 3 minut  Nima informuje uživatele o tom, zda jídlo je bezpečné jíst zobrazením smajlíky na obrazovce. Pokud lepek není přítomen, objeví se úsměv, v opačném případě je zamračený.
 syrové těstoviny
Testovat lze celou řadu jídel, od polévek a omáček až po pečené a smažené. S použitím kombinace chemického a mechanického procesu mele Nima pokrm v kapsli a rozpustí ho ve vlastní směsi enzymů a protilátek, které indikují lepek v mixu.  Citlivost je velmi vysoká, lepek je detekován už při množství 20 dílů na milión, což je limit FDA pro maximální úroveň, která se považuje za přijatelnou v potravinách, které jsou označeny jako bezlepkové. Je přesný na 99,5 %. Toto číslo je založeno na asi 2000 testech porovnávajících citlivost na lepek u různých potravin.
 
Nima ale není určena k lékařskému nebo diagnostickému použití, je to nástroj pro získávání více informací o jídle.
 
Stále existují určité problémy. Nejdůležitější je, že Nima nemůže zaručit, že celé jídlo bude bez lepku, protože testuje pouze část jídla, kterou uživatelé ve svém zařízení umístí.
 stříbrná lžíce
Nima se vyhýbá křížové kontaminaci uvnitř samotného zařízení pomocí jednorázových kapslí. Tento návrh rovněž umožňuje pozdější expanzi do kapslí pro další alergie, s vývojem kapslí pro testování alergií na mléko a arašídy, které již probíhají.