Správné zavařování

Tato konzervační metoda je vhodná zejména pro čerstvé ovoce a zeleninu, stejně tak ji lze využít pro hotová jídla a je snadným způsobem, jak sezónní potraviny udržet co nejdéle. V ideálním případě vydrží zavařeniny několik let. Princip zavařování znamená, že se při vaření potraviny plní do čistých sklenic, které se uzavřou a zahřejí. V důsledku zahřátí vzniká ve sklenici přetlak a ochlazení vytváří naopak podtlak. Díky tomu je sklenice vzduchotěsná a chrání obsah před bakteriemi.
Pokud potraviny se zahřívají (pasterizace) jen krátkou dobu na teplotu kolem 60 až 90 stupňů, zabijete bakterie při zachování vitamínů a živin. Nicméně výsledek nelze zachovat nějak extra dlouho.
dva kompoty
Druhá možnost je, že ohřejete sklenice po delší dobu na více než 100 stupňů Celsia (sterilizace). Tento způsob zabije všechny mikroorganismy, které by mohly pokazit potraviny. Nevýhodou je, že ovoce a zeleniny ztratí některé ze svých živin a vitamínů, jako je vitamin C, ale takto konzervované potraviny jsou velmi trvanlivé, když vezmeme v úvahu každý případ přesně teploty a času.
V zásadě potřebujete pro pasterizaci a sterilizaci pouze čerstvé ovoce nebo zeleninu dle vaší volby a čisté zavařovací sklenice. Měli byste potraviny připravit na konzervaci, v závislosti na druhu je odpeckujte, oloupejte a nakrájejte. Syrové nebo předvařené je naplňte do čistých sklenic. Měli byste zavařovačku naplnit maximálně 1 cm pod okraj. Pak dobře uzavřené zavařovačky vložte do velkého hrnce takovým způsobem, aby se nedotýkaly, je-li to možné. Naplňte hrnec vodou, až jsou sklenice ponořené asi ze 3/4 a vařte – v závislosti na způsobu, po dobu asi 10 až 45 minut. Nechte vychladnout, hotovo.
domácí zavařeniny
Sklenice na džemy, želé, chutney a kompoty nemusí být nutně sterilizovány, ale musí být naprosto čisté! Nejlepší je nechat je krátce po umytí vařit ve velkém hrnci s vařící vodou. Potom vyjměte kleštěmi a položte na čisté utěrky.