Zázrak z lesa

Medvědí česnek najdete vždy na jaře. Přezdívá se mu také lesní česnek nebo zázrak z lesa. Jedná se o velice zdravou a chutnou bylinku. Nejčastěji jej najdete ve vlhkých travnatých místech, konkrétně v luzích a lesnatých lesích v blízkosti potoků. Ujmout se může ale i na vaší zahradě. Jedná se převážně o evropskou rostlinu.
česnek medvědí u stromu
Naleznete ji také v Asii. Její rozšíření na jihu zasahuje až do Španělska, Itálie a na severní Balkán, na severu po Skandinávii a na východě až do Ruska ke Kavkazu. Na našem území můžeme narazit na dva poddruhy česneku, a to na pravý a ukrajinský. Medvědí česnek pravý nalezneme v oblastech východních Čech a na Moravě, kdežto ukrajinský se vyskytuje převážně na Moravě a v Čechách na něj téměř nenarazíte. Rozlišují se od sebe pouze stopkou.

máslo s česnekem medvědím

Jak už samotný název napovídá jeho chuť i vůně je stejná jako u klasického česneku. Jeho využití v kuchyni rozhodně není nijak omezené na záleží pouze na vaší fantazii. Velice často se z něj dělají pesta. Stačí přidat olivový olej a takto naložený jej uchováte a můžete jej používat i v zimě.

Jeho léčivé účinky jsou známy již velice dlouho a sovu významnou roli měl i v lidovém lékařství a již naše babičky jej rády přidávaly do našich receptů. Česnek pomáhá díky látce zvané alicin, proti nachlazení, při chřipce a angýnách, zabíjí bacily a bakterie a pomáhá i při průjmových onemocněních.
pesto u bagety
Můžeme jej považovat doslova za účinné přírodní antibiotikum, často se používá při jarních detoxikačních kúrách, zmírňuje nadýmání a další trávicí potíže, zabíjí střevní parazity, chrání před vznikem krevních sraženin a rakovinných buněk a snižuje krevní tlak. Dávejte si pozor, abyste si jej nespletli s konvalinkou, která je jedovatá. To, aby se ale stát nemělo, protože obě rostliny nerostou v úplně totožnou dobu. Taky jej nesbírejte, když už je v květu, protože to už přichází o své blahodárné účinky a neobsahuje tolik minerálů, protože květ z listů bere všechnu energii.